[chatbot]
Maak een afspraak WhatsApp

Scoliose

Een scoliose is een driedimensionale afwijking van de wervelkolom. Soms is deze aangeboren, dit noemen we een congenitale scoliose, maar vaak ontwikkeld deze zich pas rond de puberteit, dan is het een idiopatische scoliose.

Rondom de groeispurt heeft de scoliose het meeste kans om toe te nemen, er vindt dan progressie van de bocht plaats. Wanneer een scoliose in de rug aanwezig is kan het verstandig zijn om te starten met oefentherapie. Schroth oefeningen zijn effectieve driedimensionale oefeningen specifiek ontwikkeld voor scoliose met als doel houding verbeteren, pijnklachten verminderen en de bocht stabiliseren. In sommige gevallen, bij goed thuis oefenen en vaak in combinatie met een brace kan er verbetering van de bocht plaats vinden.

Ook op latere leeftijd kan het zinvol zijn om, naast een gezonde en actieve leefstijl, te starten met Schroth oefentherapie. Met ook hier als doel om houding te verbeteren en pijnklachten te verminderen. Hiernaast zijn er kleine dingen aan te passen binnen dagelijkse activiteiten die een groot verschil kunnen maken.

Mocht je interesse hebben in het starten van Schroth oefentherapie dan plannen we je graag in voor een intake. We zullen je hulpvraag in kaart brengen, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en samen een effectief behandelplan opstellen. Onze (kinder)fysiotherapeuten hebben de ISST cursus gevolgd, dit is de oefenmethode zoals ontwikkeld door Katharina Schroth en de methode die ze gebruiken in de Asklepios klinik in Bad Sobernheim, Duitsland waar jaarlijks veel scoliose patiënten worden gezien.