Maak een afspraak WhatsApp

Oedeemtherapie: vocht afvoeren verlicht

Na een ongeval of operatie kan er een storing ontstaan in het lymfesysteem. Uw lichaam houdt daardoor een te veel aan vocht vast en kan een plaatselijk zwelling ontwikkelen. Dit wordt officieel oedeem genoemd. Dat voelt niet alleen pijnlijk, maar kan ook ontstekingen veroorzaken. Oedeemtherapie helpt vocht af te voeren door gericht te masseren en verzacht daarmee ondermeer de pijn. Onze oedeemdeskundigen zijn volgens de methode Vodder opgeleid.

Oplossing voor vochtophoping

Normaal gesproken lost het lichaam een vochtophoping zelf op. Maar wanneer u een ongeval heeft gehad of geopereerd bent, dan kunnen er lymfknopen of -vaten beschadigd zijn en moet het vocht een andere uitweg zien te zoeken. Om die nieuwe weg te vinden, heeft uw lichaam hulp nodig. Gerichte oedeemtherapie biedt u deze helpende hand.

Oedeemtherapie helpt

De therapie bestaat onder meer uit manuele lymfedrainage. Dit is een massagetechniek die het vochtafvoerende systeem bevordert. Eén behandeling kan al verschil maken. Het helpt de bewegingsmogelijkheden van bijvoorbeeld uw arm of been te vergroten en vermindert de vaak pijnlijke spanning van de zwelling. Om het effect te behouden zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.

 

Hier laat onze oedeemtherapeute Eline u zien hoe u zelfstandig lymfedrainage kunt uitvoeren
Instructie over het zelf zwachtelen van uw pols en arm