[chatbot]
Maak een afspraak WhatsApp

Osgood Schlatter 

Een veel voorkomend probleem bij kinderen in de groei is kniepijn. Dit kan bij één of bij beide knieën voorkomen. Omdat kinderen in de groei snel de lucht in schieten komt er in sommige gevallen veel trekkracht te staan op de groeischijven. In combinatie met sporten kan dit kan leiden tot pijn.

Een plek waar dit regelmatig voorkomt is bij de groeischijf in het onderbeen. Deze plek bevindt zich net onder de knie waar de bovenbeenspieren zich aanhechten. Wanneer de bovenbeenspieren worden aangespannen trekken ze aan deze plek met als gevolg pijnklachten, soms zie je hier ook een zwelling ontstaan welke heel gevoelig is bij aanraken. Alhoewel het een vervelende klacht is die lang kan aanhouden kan een kinderfysiotherapeut hier wel bij helpen.

Wat kan onze kinderfysiotherapeut betekenen?

Om de oorzaak van de pijn vast te stellen vindt eerst een vragen gesprek plaats. Vervolgens laat de kinderfysiotherapeut het kind een aantal opdrachten uitvoeren om te kijken welke bewegingen wel/niet pijnlijk zijn. Ook zal de kinderfysiotherapeut voelen welke plekken gevoelig zijn en zal deze een aantal testen afnemen om te kijken hoe sterk de spieren in het been zijn en beoordelen hoe goed het evenwicht is. Aan de hand van wat er uit het onderzoek komt wordt er een behandelplan opgesteld welke optimaal aansluit op de situatie van het kind. Om de klachten te verminderen kan het helpen om aanpassingen te maken in de belasting, tape technieken toe te passen, spieren die verzwakt zijn aan te sterken en/of stabiliteit te verbeteren.