[chatbot]
Maak een afspraak WhatsApp

Polsfractuur: Wat is een polsbreuk precies?

De pols is een complex gewricht bestaande uit handwortelbeentjes en twee onderarm botten: de ellepijp en het spaakbeen. Een breuk/fractuur van deze botten komt vaak voor. Bij een pols gaat het soms alleen om een scheur in het bot, maar soms ook om verplaatsing van de botten. Als vuistregel geldt dat hoe groter de verplaatsing en de verbrijzeling is, des te groter de schade.

Een fractuur van het spaakbeen (distale radiusfractuur) is het meest voorkomende fractuur van het bovenste ledemaat. Deze breuken komen voor bij:

Een val op uitgestrekte hand (FOOSH: Fall Onto Outstretched Hand)

 

Diagnose stellen

De kenmerken van een gebroken pols zijn pijn, zwelling en een afwijkende stand van het gewricht. De pijn neemt meestal ook toe bij bewegen. Om aanvullend onderzoek te kunnen doen over de ernst van het fractuur wordt vaak een röntgenfoto gemaakt.

 

Behandeling

Afhankelijk van de breuk kan de breuk gezet worden, of is een operatie noodzakelijk.

  1. Opnieuw zetten (repositie)

Hierbij wordt de pols opnieuw, waarna een gipsspalk wordt aangebracht voor vier tot vijf weken. Zo kan de breuk gestabiliseerd worden en vastgroeien.

  1. Operatie

De pols wordt hierbij met pennetjes of platen en schroeven vast gezet. Het doel van de operatie is om de pols oefenstabiel te maken zodat er gestart kan worden met (hand) therapie

Zodra de breuk voldoende is vastgegroeid of genoeg is gestabiliseerd, kan er gestart worden met handtherapie. Hier is de behandeling gericht op een toename van de bewegelijkheid, toename van de stabiliteit en toename van kracht.